www.anlyn.se

Hunden, människans bäste vän

Hundsporter

without comments

Sprinting greyhound

Hundar har länge haft sina egna sporter, en del av dessa har sin grund i saker som jakt som ju var en väldigt stor del av människors liv förr. Hundar lät oss spåra att jaga ut djur från deras bon och även om hundar fortsätter att delta i jakt idag är det fler som håller på med en eller annan sport istället.

Hundkapplöpning

Hundkapplöpning är även känt som greyhound racing och är det mest organiserade hundsporten som finns. Sporten har omkring 1 000 aktiva hundar i Sverige och är även den enda hundsporten man faktiskt kan spela på. Sporten kom till Sverige från England på 1950-talet.Som många säkert redan vet springer hundarna på en oval bana i stil med trav, och man brukar använda en mekanisk hare på räls för att uppmuntra hundarna att jaga den och ta sig runt så snabbt som möjligt.

shetland in agilityAgility

Om man kan likna hundkapplöpning till trav är agility mer som banhoppning för hästar. Agility är en hinderbana som hunden ska utföra på tid, bäst tid och minst antal fel vinner.Precis som hundkapplöpning kom agility från England där den först dök upp under en stor hundutställning 1978. Sporten kom sedan till Sverige på mitten av 1980-talet och blev en officiell sport 1987.

1123428-flyball

Flyball

Flyball kommer, till skillnad från de två sporterna ovan, fån USA där den uppfanns på 1970-talet. Den delar några likheter med agility då den har hinder, men målet för flyball är på slutet av banan. Där står en låda med en platta som hunden ska kliva på, detta skjuter iväg en boll som hunden sedan måste fånga och ta med sig till startlinjen på andra sidan banan.Detta är en lagsport där två lag tävlar emot varandra, varje lag består av fyra hundar och fyra förare och den sammanlagda tiden för alla fyra hundar blir lagets tid, och bäst tid vinner naturligtvis.

Written by Kole Barrows

juni 12th, 2015 at 10:55 f m

Posted in Blogg