www.anlyn.se

Hunden, människans bäste vän

Skydda hunden mot fästingar

without comments

hund i högt gräs

När våren är i antågande kryper hundägarnas värsta fiender fästingarna fram. Så fort temperaturen börjar nå fem plusgrader vaknar dessa små otrevliga krabater till liv. Sjukdomar som Borrelia, Anaplasma och TBE kan dessa smittobärare överföra till djur eller människor. Tyvärr finns inget vaccin för hundar som det gör för människor, därför gäller det att vara extra försiktig.

Hur lever fästingar?

Fästingarna är vanligtvis aktiva under perioden april till november, vid milda vintrar kan perioden förlängas. Fästingen livscykel består av tre utvecklingsstadier: larv, nymf och vuxen. Larv och nymf befinner sig på marknivå medans vuxna fästingar oftast hittas på grässtrån. För att överleva mellan utvecklingsstadierna krävs minst ett blodmål. Fästingar trivs bäst i fuktiga miljöer och hittas ofta bland högt gräs och i buskar, alltså på ställen som hundar också trivs i. Fästingar kan varken hoppa på eller falla ner på sitt byte utan de klamrar sig fast på sitt värddjur när det passerar förbi, skriver Brukshundsklubben. Fästingar söker sig till flertalet däggdjur som harar, råddjur, fåglar och även människor. Hundar med lång päls är dock en perfekt måltavla för dessa luriga angripare, då de enkelt kan gripa tag i ett pälsstrå.

Hur skyddar du din hund?

För att skydda din hund mot fästingar ska du försöka undvika fästingtäta områden som högt gräs när du är ute och promenerar, tipsar Brukshundsklubben om. Se även till att visitera din hund efter varje promenad, då har du också god tid på dig att hitta en fästing innan den hunnit bita sig fast. Kolla extra noga runt hals och huvud eller på områden där hunden har svårt att komma åt. Om du hittar en fästing bör du plocka bort den så fort som möjligt. Undvik att försöka dra ut fästingen med fingrarna, då riskerar du nämligen att inte få bort hela kroppen. Använd helst en riktig fästingborttagare. En bra fästingborttagare hittar du här. Var noga med att få ett bra grepp om fästingens huvud och mundel så nära hundens hud som möjligt. Dra sedan rätt ut utan att vrida eller klämma.

Written by Kole Barrows

december 14th, 2014 at 1:53 e m

Posted in Blogg